Veelgestelde vragen over het kopen van een huis in Griekenland

Waarom kiezen voor Pelops Greek Houses?

Vanzelfsprekend bieden wij alle diensten die nodig zijn voor een succesvolle aankoop van een huis in Griekenland en kunt u gebruik maken van onze deskundigheid en jarenlange ervaring (zie ook de vele reviews van mensen die u voorgingen).

Maar daarnaast wordt u door ons in uw eigen taal ter plaatse begeleidt en niet (in tegenstelling tot sommige andere aanbieders) doorverwezen naar een Griekse, Duitse of Engelse vertegenwoordiger.

Eerlijk is eerlijk; we zijn er niet het hele jaar, ondanks dat we graag nog meer tijd in ons eigen heerlijke Griekse huis zouden doorbrengen, maar bij serieuze belangstelling kan er altijd een afspraak ter plaatse gemaakt worden.

Tevens zijn wij volledig onafhankelijk als intermediair (tussen koper en verkoper) voor onze klanten en kunnen u, in nagenoeg al het aanbod wat u tegenkomt ook bij onze con-collega’s, optimaal begeleiden.

Waar kan ik onafhankelijke informatie opvragen over makelaars in Griekenland?

Dat we als mensen naïef zijn, is geen nieuws. Maar hoe controleert u met wie u zaken doet bij aanschaf van vastgoed in het buitenland?

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van haar leden en hen voorziet van praktische en preventieve informatie om succesvol een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland aan te schaffen.

Ook als niet lid kunt u al tal van nuttige informatie vergaren op de site van Mondi.

Heb ik een Grieks belastingnummer nodig?

Ja. Het Grieks belastingnummer is verplicht voor iedereen die onroerend goed in Griekenland wilt kopen. U kunt het vergelijken met het sofi-nummer zoals wij dit kennen.

Een belastingnummer wordt kosteloos door de belastingdienst afgegeven op vertoon van een geldig identiteitsbewijs en na het invullen van een speciaal aanvraagformulier. Met dit formulier kan het belastingnummer worden aangevraagd. Dit wordt door ons bij de notaris voor u geregeld.

Heb ik een Griekse bankrekening nodig?

Ja. Bij het kopen van een huis in Griekenland is het noodzakelijk om een Griekse bankrekening te openen en om problemen met de Griekse belastingdienst te voorkomen dient u altijd geld van uw Nederlandse rekening over te maken naar uw Griekse rekening.

Met uw belastingnummer en identiteitsbewijs kunt u een bankrekening openen. Wij begeleiden u om een rekening te openen.

Heb ik een advocaat nodig?

Jarenlang was het volgens de Griekse wetgeving verplicht te worden bijgestaan, voor zowel de koper als de verkoper, door een eigen advocaat die mee tekende.

Sinds enige tijd is dit veranderd en niet meer verplicht. Echter in de praktijk is de rol van de advocaat, zeker voor de koper, onmisbaar. De advocaat zoekt een aantal belangrijke zaken uit die essentieel zijn voor het verloop van een succesvolle transactie.

Kan ik een hypotheek afsluiten voor een huis in Griekenland?

Nee. Een hypotheek voor een tweede huis in Griekenland is sinds september 2013 helaas niet meer mogelijk!

Ook andere kredietvormen worden door de Griekse banken niet meer aan buitenlanders verstrekt. Na de NBG is nu ook de Alpha bank gestopt met het verstrekken van kredieten aan tweede huis eigenaren van buitenlandse afkomst.

Vanuit Nederland kan men geen hypotheek verkrijgen voor een huis in Griekenland (omdat het eigendomsrecht gevestigd is in Griekenland en niet in Nederland). Voor diegene die hierop zijn aangewezen buiten hun eigen vermogen, voor een klein deel van de aankoop, zullen dit moeten zoeken in een consumptief krediet in Nederland bij een van de vele geldverstrekkers.

Moet ik onroerend goed belasting betalen voor mijn huis in Griekenland?

Ja sinds september 2011 betalen alle personen die onroerend goed bezitten, commercieel of privé gebruik en al dan niet woonachtig in Griekenland, onroerend goed belasting. Hoeveel u betaald hangt af van 3 factoren; grootte, locatie en leeftijd van het onroerend goed. In Messinia komt dit neer op grofweg 3 á € 4 per bebouwde m².

Een uitgebreide toelichting met rekensom door ons geplaatst op de site van Mondi kunt u lezen via de volgende link.

In Griekenland een huis naar eigen inzicht laten ontwerpen door een architect?

Ja wij hebben een samenwerkingsverband met Joris Braat een Griekse/Nederlandse architect. Eind 2006, na het behalen van zijn ingenieursdiploma, besluit Joris Braat om zich te gaan vestigen in Griekenland.

Sinds eind 2007, na acquisitie en ontwikkeling van een aantal eigen opdrachten, wordt besloten om onafhankelijk verder te gaan. Doel is om als deskundig, toegewijd en initiatiefvol adviseur, gebouwen te ontwikkelen die realiseerbaar zijn.

Vanaf 2007 heeft hij met veel succes al verschillende huizen ontworpen in samenspraak met klanten van Pelops Greek Houses. Momenteel wordt er gewerkt aan verschillende woningbouwprojecten door heel Griekenland. Dit doet hij voor zowel Griekse als Nederlandse klanten: jorisbraat.nl

Zijn er al mensen die hier ervaring mee hebben?

Ja. Joris Braat heeft al voor verschillende Nederlanders in samenspraak huizen ontworpen en dat naar volle tevredenheid van de opdrachtgevers.

Eén van deze opdrachtgevers een Nederlands echtpaar vond het leuk om hun ervaringen te delen over het gehele traject van aanschaf bouwgrond in Griekenland tot het eindresultaat een mooi huis, en schreef hun verhaal in 6 delen te lezen op Mondi.

Wat zijn de kosten van een bouwvergunning als ik een huis wil laten bouwen?

Voor een bouwvergunning voor een huis in Griekenland moet u rekenen op globaal € 100,– per m²

Wat zijn de kosten om een huis te laten bouwen in Griekenland?

Kengetallen om een basisprijs te berekenen voor een (tweede) huis in Messinia Griekenland dit op basis van categorie 3/4 bouwbesluit Grieks ‘bouw en woningtoezicht’ (aardbevingsbestendig):
*€ 1.150,– per m² vloeroppervlakte volledig opgeleverd sleutelklaar (natuursteen 20-30% extra)
*€ 700,– per m² vloeroppervlakte casco opgeleverd buiten afgewerkt (natuursteen 20-30% extra)
€ 525,– per m² vloeroppervlakte balkon inclusief smeedijzeren hekwerk
€ 250,– per m² vloeroppervlakte terras
*inclusief septic tank(s) – volledige inrichting badkamer(s) – vloertegels binnen/buiten – alle aansluitingen water, centrale antenne, telefoon en elektra compleet – voorbereidingen CV leidingen – warmwaterboiler – voorbereiding keukenaansluitingen.
*exclusief kosten architect – bouwaanvraag/vergunning – tuinaanleg – toegangswegen – CV installatie – airco – keuken – kasten – aansluitkosten water en elektra – solar warmwatersysteem – centraal antenne systeem en schotel